Tanuló vezetés

 
2007. augusztus 29. (szerda)
 
Ma korán pattantunk, mert 9-re jött Bruno az oktató. Bruno eredetileg olasz és autós iskolája van. Kb. 50 éve él már itt, egy kedves kis öregúr, szépen lassan beszél, néha picit szájbarágósan, de nagyon jól csinálta szerintem. Bár az oktatás Tominak szólt, azért én is mentem "utasnak”, hátha tanulok én is valamit. Bruno nem cicózott sokat, annyit mondott, hogy az irányjelző nem baloldalon van, hanem jobb oldalon, és már indultunk is. Tomi mondjuk már vezetett automataváltós autót, tehát az elindulás nem volt gond.
 
Kimentünk az autópályára, majd Williamstown-ba, le az öbölbe. Williamstown, mint megtudtuk az igazán gazdagok pihenőhelye. Egy átlagos házikó kb. 2 millió ausztrál dollárba kerül. Szó se róla, gyönyörű a hely, fantasztikus kilátással Melbourne belvárosára. Láttunk egy-két igen tetszetős kis nyaralót, amelyek tökéletes összhangban vannak a szomszédos teraszos viktoriánus házakkal.
 
Tominak a vezetés nagyon jól ment, Bruno-nak egyszer sem kellet közbelépni. Az a három bezúzott autó meg nem számít. 🙂
 
Hát van egy-két vicces szabály itt a közlekedésben. Sosem fogjuk megtanulni. 🙂 A legdurvább a "hook-turn”  (http://en.wikipedia.org/wiki/Hook_turn), ami egy speciális helyi szabály, ami kizárólag a belvárosban használatos. A vicces az egészben, hogy jobbra indexelsz, viszont a bal oldali sávba kell hajtani ahhoz, hogy jobbra kanyarodj?! Mindenesetre jól működik a rendszer. A helyiek úgy tűnik nyugodtan vezetnek, kicsit más a feeling, mint Budapest utcáin.
 
Az én oktatásom szeptember 12-én lesz. Hát nem tudom.:-) Na mindegy, valahogy majd csak túléljük!
A vezetés végeztével elmentünk a bérelt autóért, amelyet egy hónapig használhatunk. Egy Toyota Corolla-t kaptunk, ami szinte vadiúj. Az autó tökéletes, egy baj van vele, hogy a kormány rossz oldalon van. 🙂 Kicsit hányingerem volt az itteni anyósülésen.
 
A délután igen nyugisra sikeredett, mivel én bealudtam délután egy jó három órára. Tomi addig a gépet varázsolta, de nem nagyon működött a net. Alvás után elmentünk bevásárolni, ami egyelőre csak a helyi éjjel-nappaliban megoldható. Az árak ennek megfelelően elég borsosak is, simán ott hagytunk 80 dollárt ( kb. 12 000 Ft). De hát az itteni fizetéshez ez valszeg nem lesz sok.
 
Advertisements
This entry was posted in Utazás. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s