Első hét… autópálya?

2007. augusztus 31. (péntek)

Megint kb. 11-ig lustálkodtunk, majd Tomi bement az irodába, hogy elkezdje a fontosabb papírok intézését. Kocsival ment (először!) és rögtön ki is próbálta az autópályát. Az iroda kb. 30 km-re van innen tőlünk, szóval nincs közel és az út autópályán kb. 20-25 perc, ami legalább a duplája, ha azon kívül megy.

Az autópályán közlekedés itt sem ingyenes (legalábbis néhány szakasza), de a gyakorlatban valamivel könnyebben működik, mint nálunk. Először is az utak végig fel vannak szerelve kamerával és leolvasókkal. Minden autóba megvásárolható egy e-TAG, amely "kommunikál” ezekkel a leolvasókkal. Nem kell bajlódni a matricával, nincsenek fizető kapuk, az egész rendszer elektronikus. Lehet "előfizetni” autópálya használatra, amely annyit jelent, hogy van egy "számlád”, amelyen egy bizonyos összegig gazdálkodhatsz, és szabadon használhatod az autópályát bármikor, ahányszor csak akarod. A rendszer automatikus vonogatja le belőle a használati díjakat. Pontosan nyomon tudod követni, hogy mikor vonnak le tőled, mert amint elhaladsz egy leolvasó alatt, pittyeg egyet az e-TAG jelezve, hogy levonták az autópálya használati díjat.

Van egy másik lehetőség is, ha nem akarsz ilyen kütyüt venni az autódba, van napi vagy hétvégi jegy. Úgy tűnik, hogy itt ezt nem preferálják, vagy a gyakorlatban úgy alakult ki, hogy nem jellemző a használata az alkalmankénti autópálya díj fizetésének. Ilyen jegyet összesen 12x lehet vásárolni egy évben. Tehát nem marad más, minthogy nyiss egy számlát. Vigasztaltuk magunkat azzal, hogy az Ericsson már csak pár hónapot lesz kint a külvárosban, utána beköltöznek a City-be, ahova már nem kell autópálya jegy. 🙂

Amíg Tomi intézkedett az irodában, addig én rácuppantam az internetre és megírtam néhány levelet, amivel már nagyon lógtam a barátoknak és még mindig nem vagyok kész, úgyhogy akinek még nem írtam, azt sem felejtettem ám el, csak időszűkében vagyok!!!! 🙂

Közben figyeltem fél szemmel a TV-t is. A különféle csatornákra itt is elő kell fizetni, de ingyenesen, ha jól tudom 4 csatornát lehet fogni. Ezeken mennek a már korábban említett műsorok meg ezerféle sorozat, amelyek nálunk is odakötik az embert a TV-hez. Én otthon ritkán néztem TV-t, de itt azért több időt töltök én is előtte, mert muszáj szokni a kiejtésüket. Bár a hírekben és a különféle magazinműsorokban gyönyörűen beszélnek angolul, kristály tisztán lehet érteni mindent. A helyi teleregényeket nézni már izgalmasabb, a nyilatkozó futball játékosokról meg már nem is beszélve. Na az az igazi! Csak sejtésünk van néha, hogy miről beszélnek. 🙂

A foci itt amúgy az isten. Bernadette már korábban mondta nekünk, hogy ha igazán be akarunk illeszkedni a helyiek közé, akkor az első dolgunk az legyen, hogy választunk egy foci csapatot magunknak. Itt ugyanis mindenki a fociról beszél, nem lehet, hogy te ne legyél képben és ne legyen kedvenc csapatod. Ráadásul most zajlik a nagy liga, az év sport eseménye. Szorgalmasan el is kezdtük tehát figyelni a meccseket a TV-ben, hogy legalább a csapatok neveit tudjam nagyjából, ki kicsoda. Ehhez nagy segítséget nyújt, hogy Péntek esti futball címen élőben közvetítik a liga mérkőzéseit (csak megsúgom utólag, hogy másnap Szombat esti futball volt, majd utána Vasárnap esti futball volt a tévében. Filmek?! Ugyan már! 🙂 ).  Nem emlékszem pontosan a dátumokra, majd később javítok, ha szükséges, de azt hiszem november első keddjén van a lovas derbi, amikor a főfutam idejére szó szerint megáll a nemzet. Állítólag a parlamentben is 3 percig, amíg a futam tart, megáll mindenki és a futamot nézik. Szeptember utolsó szombatján van a nemzeti futball liga döntője, ami szintén nemzeti esemény, ugyanúgy mint Sydney-ben a rögbi liga döntője. Merthogy Sydney a rögbi fellegvára, Melbourne pedig az ausztrál futballé, amit itt egyszerűen csak "footy”-nak hívnak.

Szóval egész szeptemberben foci lázban ég a város, melynek miután vége, megkezdődik Melbourne-ben a kulturális, kulináris, zenei és egyéb fesztiválok időszaka. Itteni magyaroktól kaptunk már egy-két tuti nyári tippet, mint például a szerda esti piac vagy a péntek esténkénti szabadtéri mozi. Ez utóbbit a város talán legszebb parkjában tartják, a Royal Botanic Gardens parkban, ahol egy hatalmas vetítővásznon mennek esténként a filmek, a nézők pedig leterített plédeken, pokrócokon nézik.

Mindenestre a fő és elsődleges téma mindenhol a sport, mintha nem is lenne más miről beszélni. Márpedig úgy néz ki, hogy ez így is van. Most már egy hete nézem a híreket. A főbb hírek sorrendben (!) a következők voltak:
 
1. extasy tablettát találtak az egyik futball team játékosának zsebében; külön műsor ebben a témában: milyen etikai kérdéseket von ez maga után; milyen hatással van ez a felnövekvő sport nemzedékre; merre tart a sport…
2. újra indul az idei lovas derbin egy korábban visszavonult sztár zsoké…
3. megfertőződtek a lovak a lovas derbi kezdete előtt…
4. A miniszterelnök látogatása az aboriginal-oknál…
5. Diana halálának évfordulója…
6. Teljes holdfogyatkozás volt…

Mi van???? Ennyi??? Semmi politika? Semmi parlamenti vita? Semmi metróépítés körüli herce-húrca???
Semmi. itt az élet jó dolgairól szólnak a hírek. 🙂

Persze ez csak az első hét. Lehet, hogy tényleg semmi nem történt a héten, azért ilyen vidámak a híradók. Majd meglátjuk egy félév után!

 
Advertisements
This entry was posted in Utazás. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s