Bangkok, a második nap

 

2007. augusztus 24. (péntek)

Szóval Zsuzsi szavaival élve:    🙂

Reggel időben keltünk, hogy minél több mindent meg tudjunk nézni napközben. Úgy gondoltuk gyalog indulunk neki, hiszen így látni a legtöbbet a városból. Nem éppen egészséges, az tény, mivel egyszerre 3-4 sávon hömpölyög a kocsi tömeg, ráadásul sok helyen hiányoznak a jelzőlámpák, gyalogosátkelő lámpák. Itt úgy tűnik a kocsiknak van elsőbbségük, nem pedig a gyalogosoknak. Átkelni az úton nem egyszerű… viszont megkönnyíti a dolgot, hogy majdnem minden út egyirányú, így csak egy irányba kell koncentrálni.:-) Szoktattuk viszont magunkat a balos közlekedéshez… itt is ez van ugyanis. Bármilyen hektikus is a közlekedés, mégsem láttunk sem balesetet, sem koccanást, valahogy mindenki elfér az úton és mennek, mint a meszes, mégsem koccannak és ütnek el senkit… 🙂

Az első úticél a Golden Mount, tetején a Wat Sakhet kolostor volt, amely értékes Buddha-relikviát rejt magában. Megmászni (318 lépcső) kemény volt ebben a hőségben, viszont kárpótol a városra nyíló kilátás. A hőmérséklet amúgy olyan 32 fok körül volt és legalább 60-70%-os páratartalom. Ilyen időben lépcsőzni nem túl kellemes, egyszerűen ömlött mindkettőnkről a víz, mire felértünk.

Következő állomás a Demokrácia Emlékmű volt, amit követően egy hosszú sugárúton mentünk végig – érintve a Giant Swing nevű kör alakú teret – egészen a Sanam Luang parkig, amely közelében a királyi palota és a Wat Phra Keo díszes templomai találhatóak. Itt összefutottunk egy egyetemista thai sráccal, aki angol nyelv gyakorlás céljából szóba elegyedett velünk. Mellesleg pedig tuk-tuk sofőr volt, és önjelölt idegenvezető. Azonnal ajánlott újabb három helyszínt, amit feltétlenül meg kell néznünk, majd felvilágosított, hogy a palotát nem tudjuk ma megnézni, mivel zárva van a Buddha Holiday miatt. Helyette nézzük meg az óriás, álló Buddhát (Standing Buddha), valamint a Lucky Buddhát és még valamit, amire nem emlékszem és végül nem is néztünk meg. Természetesen felajánlotta, hogy elvisz minket, de akkor még mi kis tudatlanok elhárítottuk az ajánlatát. Három utcával lejjebb viszont újabb tuk-tuk sofőr kezdett el minket "zaklatni”, kérdezte hova megyünk, mondtuk, hogy a Buddha szobrokat akarjuk megnézni… Azt mondta, elvisz minket mindkét helyre, megvár minket mindenhol és ezért az egészért mindössze 10 Baht-ot kell fizetnünk (kb. 60 Ft)! Közben az is kiderült, hogy azért ilyen olcsó az út, mert valamilyen kormány által támogatott promóciós hét volt éppen, aminek ma volt az utolsó napja és ilyenkor minden olcsóbb. Továbbá az is világossá vált a fuvar közben, hogy azért ilyen boldog és készséges a sofőr, mert ha elvisz minket bizonyos turista látványosságokhoz, ott benzin kupont kap cserébe (200 Baht értékben). Felettébb szerencsésnek éreztük magunkat és iszonyúan élveztük a tuk-tuk utazást is, ami egy nyitott, háromkerekű „lélekvesztő”, elől a sofőr, hátul az utasok. A motor hangjából ítélve gyanítjuk, hogy valamilyen kétütemű "Trabant” motorral működött, iszonyú hangos és büdös volt és néha füstölt, mint a gyárkémény. Volt viszont ellenszél (tehát nem izzadtunk) és megspóroltunk legalább egy órát az utazáson.

Az első állomás tehát a hatalmas „Standing Buddha” volt, ami 32 méter magas, 11 méter széles és 24 karátos arannyal van bevonva. Itt kell elmondani a kívánságokat, amelyek állítólag teljesülnek. Mi kívántunk bőven… 🙂

A következő Buddha a "Lucky Buddha” volt, legalábbis a helyiek így hívták. Elsősorban az utazók járnak ide imádkozni jó szerencséért. Az itt található templom mellett működik egy iskola is, ennek egyik történelem tanárával beszélgettünk egy jót, aki elmesélt néhány dolgot a városról, megtanította nekünk, hogyan kell imádkozni Buddha-hoz, illetve ezerrel ajánlotta nekünk, hogy menjünk el a Bangkok Export-hoz, ahol most, a speciális promóciós héten fele áron lehet ékszereket vásárolni. Úgy tűnik ez egy biztos kereseti lehetőség a helyieknek, mert dupla áron tudják eladni külföldön a megvásárolt értékes, drágakövekkel kirakott ékszereket. Történelem tanárunk például a napokban vásárolt 2000 Euro értékben smaragd és rubinköves ékszereket, amit állítása szerint Ausztráliában fog eladni (Perth-ben) a helyi ékszerárusoknak dupla áron, legalább 4000 Euróért. Minket ez a tuti biznisz nem izgatott fel annyira, inkább mentünk volna tovább várost nézni, úgyhogy cuppantunk is be a tuk-tuk-ba, akinek a sofőrje kérés nélkül elvitt minket mégis csak ebbe a Bankgok Export-ba, hiszen itt is fel tudott markolni egy 200 Baht-os benzin kupont.

Ha már ott voltunk azért bementünk az ékszerboltba… hát szó se róla tátottuk a szánkat. Ennyi féle és fajta gyűrűt, karkötőt, nyakláncot még nem láttunk egyben. A bolt mellett található a gyár, ahol az ékszereket készítik és ahol nekünk totál egyforma, miniatűr köveket válogatnak a nők szín és méret szerint. A boltban a legolcsóbb, kővel ellátott gyűrűk kedvezményes áron 10 000 Baht-tól (kb. 60 000 Ft) indultak, a határ pedig a csillagos ég… Gyönyörűek voltak, több száz fajta, képtelenek lettünk volna választani.

Az ékszerek után kértük a sofőrt, hogy vigyen el minket Bangkok bevásárló központjába, a Siam Center-be, majd várjon meg és aztán vigyen vissza a hotelhez, mindezt újabb 5 Baht-ért fejenként! 🙂 El is vitt minket, de mire körbenéztünk és megebédeltünk, a tuk-tuk elment.  Felmarkolt már az egyes turista helyeken legalább 600 Baht-ot, a mi kis 10 Baht-unk már nem volt neki annyira fontos, hogy várjon ránk két órát. Próbáltunk fogni egy újabbat, de csak akkor volt hajlandó ilyen olcsón elvinni minket, ha megállunk újabb három helyen (ahol megkapja a benzin kuponjait). Ehhez viszont már túl fáradtak voltunk, ráadásul jött az esti csúcsforgalom, úgyhogy ahelyett, hogy a dugóban szívjuk az ólmot és ülünk vagy két órát, inkább hazasétáltunk. A Siam Center amúgy olyan, mint nálunk bármelyik plaza, azzal a különbséggel, hogy Armani-hoz hasonló márkaboltok vannak benne. 🙂 Mellette van viszont egy másik plaza, ahol viszont mindenféle és fajta, lekoppintott holmit lehet venni olcsón.

Ja és még valami! Üzenjük Csabinak, hogy van Tesco Bangkokban! 🙂 A képek között van a bizonyíték.

Estére jól kidőltünk, úgyhogy kipróbáltuk milyenek a helyi masszőr lányok. Bagóért van thai masszázs a szállodában ( 1 óra kb. 1500 Ft). Egy dupla szobában csinálta két lány egyszerre mindkettőnknek. Felváltva ropogtunk és nyögdécseltünk Tomival. 🙂 Isteni volt, bár Tomi elmondása szerint a csaj néha kicsit megkínozta. A masszázs után bevágtuk magunkat a jacuzzi-ba, ami nem volt koedukált, hanem külön női és férfi, egyszemélyes kád, elkülönített teremben, amelynek oldala szintén tiszta üveg volt rálátással a városra.  Jacuzzi után még szaunáztunk egy kicsit, majd felmentünk a jól bevált tetőtéri, panorámás étterembe egy újabb frenetikus vacsorára. Már ismerősként üdvözöltek minket, széles mosollyal, hajlongással, ami errefelé teljesen megszokott. Nagyon kedvesek amúgy a helyiek. Először furcsa volt, hogy minden ok nélkül csak úgy odajönnek hozzád és segítenek eligazodni kérés nélkül. Mivel elég egyértelmű ránézésre, hogy nem vagyunk helyiek, azonnal ugranak és felajánlják, hogy segítenek vagy próbálnak rád tukmálni valamit.  Mindeközben pedig folyamatosan hajlonganak és annyira udvariasak, hogy az már zavarba ejtő. 🙂

 
Advertisements
This entry was posted in Utazás. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s